Přejít na hlavní obsah

START:
23. 5. 2023

Přednášku odborníka ze společnosti MAKRO ČR navštívili naši studenti i středoškoláci

Žáci Střední školy obchodní v Českých Budějovicích, Husova 9, se v pondělí 15. května spolu s našimi studenty předmětu Obchodní činnost (bakalářský studijní program Podniková ekonomika) zúčastnili přednášky Štěpána Kmocha, vedoucího oddělení interního auditu v MAKRO ČR.

Pan Kmoch si pro několik desítek posluchačů připravil prezentaci se zaměřením nejen na jeho specializaci, kterou je interní audit, ale také na představení velkoobchodu obecně a na konkrétní aktivity řetězce MAKRO.

Prvním tématem přednášky byla agenda velkoobchodu (jak funguje sortiment, vlastní značky, category management, dodavatelé, logistické toky atd.). Následovaly konkrétní příklady zákaznického servisu a akcí, které MAKRO pro zákazníky připravuje: dovážka jídla čili Food Service Distribution (FSD), akce „buy and get“, věrnostní programy nebo spolupráce s Košík.cz.

MAKRO má také vlastní školící a prezentační centrum s profesionální kuchyní a restaurací, kde probíhá vzdělávání zákazníků. Jedná se o nejmodernější školící středisko tohoto typu ve střední Evropě. Kuchaři i majitelé gastronomických podniků se zde můžou dozvědět užitečné tipy, jak vařit efektivně, například díky předpřipraveným surovinám, které MAKRO nabízí.

Pan Kmoch dále představil iniciativu České pole, která má za cíl vracet tradiční české plodiny zpátky na česká pole a na talíře v restauracích (brambory, křen, česnek). „Podíl českých brambor na hranolkách podávaných v českých restauracích je jenom 5 %, protože zahraniční výrobci ze západní Evropy mají vytvořenou infrastrukturu na pěstování odrůdy brambor na hranolky. My však chceme podporovat tuzemské zemědělství a cílíme tak na lokální produkci a prodej českých brambor, česneku a křenu. Vybrali jsme tyto tři suroviny a chceme jim dodat příběh, který prodává,“ vysvětluje Kmoch.

Další aktivitou velkoobchodního řetězce byl třídenní Makro Czech Gastro Fest, největší gastro festival zaměřený na gastronomii v historii České republiky, který v O2 Universum proběhl na začátku května. Experti z řad majitelů, provozovatelů, kuchařů, barmanů, someliérů a baristů zde sdíleli své znalosti a zkušenosti. Festivalu se účastnily i špičky české gastro scény a součástí programu bylo také národní kolo prestižní kuchařské soutěže Bocuse d’Or.

Na závěr přednášky si pan Kmoch připravil krátký kvíz, který studenti bez problémů úspěšně zodpověděli.

Přednášku odborníka z oboru naplánovala Katedra cestovního ruchu a marketingu Ústavu podnikové strategie VŠTE ve spojitosti s Projektovým dnem na Střední škole obchodní v Českých Budějovicích, který proběhne 26. května. Obě akce jsou určeny jako pro středoškolské, tak i vysokoškolské studenty a podporují tak spolupráci mezi oběma školami.

Menu